Owczarek niemiecki

Owczarek niemiecki to jedna z najbardziej znanych ras psów na świecie. Raczej nie ma takiej osoby, która by nie znała tej cudownej rasy.
Owczarek należy do grupy psów pasterskich, zaliczany jest do psów obronnych. Długość życia tego psa to przeciętnie trzynaście lat.

Wygląd:

Sylwetka prawidłowo zbudowana: prostokątna, mocna i harmonijna. pies ma prosty grzbiet z wysokim, wyraźnym kłębem. Zad długi i mocny, lekko opadający.
Kończyny są proste, idealnie równoległe, a ścięgna i stawy mocne. Tylne łapy nieco odstawione do tyłu, dobrze kątowane.
Ogon jest długi, nisko osadzony i bardzo owłosiony.
Najczęstsze umaszczenie występujące u owczarków to: czarny, czarno-srebrny, sobolowy, czarny podpalany i szary. Rzadko spotykanym umaszczeniem jest kolor biały, zwany albinoskim.

Zachowanie i charakter:

Owczarek niemiecki należy do psów bardzo inteligentnych, dlatego jest wykorzystywany do pracy w służbach mundurowych. Odznacza się również takimi cechami charakteru jak: posłuszeństwo, odwaga, ciekawość oraz czujność. Nie należy do agresywnych ras psów, w związku z tym jest idealny dla rodzin z dziećmi.

Pielęgnacja:

Psa trzeba czesać co najmniej dwa razy w tygodniu twardą włosianą szczotką. Pamiętać trzeba również o tym, aby przed rozpoczęciem rozczesywania sierści zwilżyć ją delikatnie.
Jeżeli chodzi o kąpiel, owczarka myjemy raz na dwa lub trzy miesiące kosmetykami przeznaczonymi dla psów. Pamiętajmy, że przy kąpieli szampon musi dojść do samej skóry, po czym dokładnie go spłukujemy.

Choroby:

Najczęstsze schorzenia u owczarków to:
  • dysplazja stawów biodrowych i łokciowych
  • przerost prostaty (u psów)
  • różnego typu alergie (pokarmowe, skórne)
  • gnilec
  • skręt żołądka
  • nowotwory
  • enostosa - młodzieńcze zapalenie kości

Dieta:

Owczarkowi niemieckiemu podajemy:
  •  kaszę (jęczmienną, kukurydzianą, manną, ryż) makaron, chociaż z tym uważajmy, ponieważ jest bardzo tuczący
  • warzywa i owoce (gotowaną włoszczyznę, buraki, marchew, jabłka, ziemniaki)
  • mięso - gotowane (wołowinę, cielęcinę, wieprzowinę)
  • ryby (flądra lub dorsz), bez ości
  • jaja
  • sery (biały, od czasu do czasu żółty)
  • kości (najlepiej cielęce z dużą chrząstką)
Nie podajemy na pewno takich potraw jak: roślin strączkowych, kaszanki, pokarmów z przyprawami, cukru, cebuli, czosnku oraz czekolady.


Następny post, który wstawię w środę będzie dotyczył konia fryzyjskiego.
 

https://pl.wikipedia.org/wiki/Owczarek_niemiecki
http://psy-pies.com/artykul/owczarek-niemiecki-dlugowlosy,91.html

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty